Zeilforum

Share:

wel of geen AIS  

  RSS
Dirkie
(@dirkie)
Pit / Runner

Ik heb nu toch een vraag of het zinvol is om AIS te installeren. Heb wel een trilens radarreflector, lijkt me dat de beroepsvaart je daarmee ook op moet kunnen pikken. Navigeer verder nog op papieren kaarten en heb GPS aan boord, net als marifoon. Kan iemand mij uitleggen wat het aanvullende nut van een AIS zender is?

Citaat
Geplaatst : 28/01/2017 8:43 pm
specs
(@specs)
Pitman

Voor wat het waard is: ik zou niet meer zonder willen, maar dat hangt ook af van het vaargebied. Niet alleen om veiligheid, ook om gemak.

Heb jij de grote of de kleine versie van de trilens? Als je de kleine versie hebt zal de zichtbaarheid goed zijn in vergelijking met andere systemen, maar nog altijd ondermaats. Op mijn schip zit helaas een iets minder model die waarschijnlijk net zo effectief is als de kleinere trilens. Dan is de combinatie AIS + reflector gewoon beter.

Verder, als je iets met je schip hebt en je hebt hulp nodig kunnen hulpdiensten meteen op het AIS-signaal afvaren. Ik heb dit zelf nooit nodig gehad, maar als elke minuut telt in jouw vaargebied...

Het puntje gemak is dat als je op een (wadden)sluis aanvaart buiten het seizoen, de sluiswachter je aan ziet komen en de 1/2 gevulde kolk even op jouw mag wachten (mits je schappelijk doorvaart en de sluiswachter geen slechte dag heeft natuurlijk). Met een bijtijdse melding via marifoon lijkt dit dubbel, maar bezef even dat de sluiswachter dan meteen een puntje op AIS kan linken aan een vraag.

Tot slot: als je de lichten van een schip niet direct herkent is het altijd handig dat je van een AIS kunt aflezen wat het is. De kenmerken ken je meestal wel, maar of je de link legt als je overal lichten ziet. Denk daarbij met name aan zaken als een sleep van +200m in een "druk" vaargebied, waar je toch omheen moet.

De "privacy-knop" zou ik wel installeren. Op het binnenwater kan men goed zonder het signaal voor jouw en mij. Verder is mijn schip qua apparatuur vrij basic. Papieren kaarten, een log, een dieptemeter en een AIS met backup navigatiesysteem. En ja, als je bijna nooit door een VTS of TSS vaart wordt het nut veel minder.

 

ReageerCitaat
Geplaatst : 30/01/2017 9:59 am
Dirkie
(@dirkie)
Pit / Runner

Ter informatie, mn boot ligt aan het Grevelingen, vaargebied meestal Grevelingen, maar tijdens vakantie ga ik er ook wel eens af, Oosterschelde, Veerse Meer of zoals afgelopen jaar via Volkerak een rondje over het Haringvliet.

ReageerCitaat
Geplaatst : 03/02/2017 10:59 pm
specs
(@specs)
Pitman

Daarvoor had ik speciaal de toevoeging "ligt aan je vaargebied".

Ter info:

Er is nog 1 andere reden een AIS te kiezen, ivm de "virtuele boeien". Die zitten nu nog in een testfase op de meeste plekken. Daarvoor een AIS-tranponder aanschaffen lijkt me een beetje duur.

Een volledig AIS bestaat uit splitter (want je wil de hoogste antenne gebruiken die je hebt voor marifoon en AIS), de AIS en de GPS-antenne, al dan niet samengebouwd in een kastje. De prijzen van een zendende AIS liggen rond de 500 euro (transponder compleet). Een ontvanger AIS gaat voor ca. 100 euro minder over de toonbank en is daarom het geld mijns insziens niet waard. Voor alleen de binnenwateren lijkt mij een investering van 400-500 euro veel.

De el-cheapo oplossing is een USB dongle aan je pc. Ca. 5 tientjes, alleen ontvangst  en max bereik ca. 5NM vanwege een lage/kleine antenne. Leuk speelgoed, niet meer. (Als een oceaanstomer zichtbaar wordt op AIS kun je hem ook zien en als deze 20 knopen vaart heb je 10 minuten om weg te komen.) Maar deze optie is misschien wel interessant als in de toekomst de virtuele boeien vaker gebruikt gaan worden (met name boeien zoals bij de Westerschelde die met enige regelmaat verplaatst worden en die op het randje van een ondiepte liggen). Moet je natuurlijk wel meer gaan navigeren met je pc.Naast de virtuele boeien in zeeland testen ze nu die boeien op enkele wantijen op de Wadden. Geen plek waar ik binnenkort langs vaar. Op het IJsselmeer willen ze deze gaan inzetten in plaats van recreatiebetonning bij enkele ondieptes. Met een goede kaart (plotter) heb je die laatste categorie boeien niet nodig.

ReageerCitaat
Geplaatst : 04/02/2017 10:45 am
Share:
  
Bezig

Inloggen van Registreer aub