Zeilforum

Is het zeilseizoen voor jou al afgelopen?  

  RSS
Zeilmaatje
(@zeilmaatje)
Pit / Runner Admin

De blaadjes vallen bijna weer van de bomen, de warme jassen worden weer uit de kast gehaald en de verwarming zetten we weer aan. Een duidelijk teken dat de herfst en dus ook de winter er weer aankomt. Betekenend dit voor jou, dat het zeilseizoen erop zit?
Wanneer het er niet op zit, wanneer ga jij met jou zeilvrienden hier weer eens diverse trips lanceren?

➜ Tips and Tricks : https://zeilmaatje.nl/zeilforum/mededelingen

ReageerCitaat
Geplaatst : 14/09/2017 10:40 am
Wieke van Oordt
(@wieke-van-oordt)
Pitman

Afsluiten doen we met de Nacht & Ontij-race, toch.... 🙂 ?

Laatste weekend van oktober.

ReageerCitaat
Geplaatst : 24/09/2017 1:06 pm
digitalrubbish
(@digitalrubbish)
Mastman

Alleen watjes zetten hun boot op het droge.  Echte zeilers gaan er het ganse jaar tegenaan.  Ikzelf vaar alleen met een 35 voet rond op Volkerak, Haringvliet, Hollands diep en Grevelingen of Oosterschelde.  Wel niet zo handig in de sluizen maar nu buiten het seizoen heb ik lekker veel plek en zijn er minder randdebielen die me hinderen.

Toch zou het leuk zijn af en toe eens wat gezelschap te hebben.  Ik heb wel regelmatig bezoek aan boord maar dikwijls beperkt zich dat tot etentjes of sleepovers.  Waar zitten toch die leuke dames die ook graag zeilen.

Plannen maken doen we wel, in het voorjaar Engeland, kanaaleilanden of Helgoland afhankelijk vanwaar de wind ons brengt maar dan hebben we wel extra opstappers nodig.  De autopilot is een trouw gezel maar hij lacht niet met mijn grapjes en kan nog geen koffie zetten.

Als je je geroepen voelt om eens mee te zeilen stuur je maar eens een bericht.  De boot vaart vrijwel een weekend op twee en draait overuren tussen kerst en nieuwjaar.  

Alex.

ReageerCitaat
Geplaatst : 05/12/2017 9:52 pm
Dirkie
(@dirkie)
Pit / Runner

Alex, op

Toch even een vraagje, wilde een paar jaar geleden ook doorzeilen in de winter alleen stopte m'n gas toen het wat kouder werdt. Hoe los je dit op, kan me voorstellen dat het dit weekend ook wat minder soepel wil.

Overigens staat m'n boot nu op de kant, niet uit watjes gedrag maar omdat ik hem van onder kaal wil halen. Zo af en toe moet het.....

Dirk

ReageerCitaat
Geplaatst : 09/12/2017 11:04 pm
specs
(@specs)
Pitman

Het antwoord is simpel, gebruik propaangas i.p.v. de standaard Campinggaz mix. Dat betekent in de praktijk dat je eerst moet kijken of je leidingen en gastoestel geschikt zijn en dat je daarna moet kijken of een andere fles in je gasbun past (kun je ook meteen naar een kunststof fles). Als je het goed wil doen stap je permanent over.

Iets uitgebreider:

Het verschil tussen butaan- en propaangas is het kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom). Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan -44 °C. Dit betekent dat butaangas vloeibaar en dus onbruikbaar wordt om te koken of verwarmen bij een temperatuur lager dan 0 °C. Butaangas is daarom niet geschikt voor de wintermaanden (of in koude omstandigheden in de zomer; bijvoorbeeld in het hooggebergte). Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!

ReageerCitaat
Geplaatst : 10/12/2017 10:05 am
specs
(@specs)
Pitman

Als je de boot warm stookt zal dat in grensgevallen misschien net genoeg zijn om het gas ook boven de 0 °C te houden. Voor een dagje zeilen heeft dat geen zin, als je een lang weekend weggaat dus op tijd de kachel aanzetten (elektrisch?). In de aankomsthaven zal echter in de meeste gevallen geen stroom zijn, dus zit je vast aan verwarming op diesel (standaard).

ReageerCitaat
Geplaatst : 10/12/2017 10:14 am
Dirkie
(@dirkie)
Pit / Runner

OK, bedankt voor de terugkoppeling. Toch maar eens kijken of een ombouw naar propaan mogelijk is. Zit met het probleem dat ik een voorgevormde Gasbun heb waarin alleen die blauwe flessen inpassen. Helaas hebben propaanflessen totaal andere maten. 

Overigens is mijn ervaring dat je meestal wel electriciteit hebt. De sanitaire voorzieningen zijn meestal wel dicht....

ReageerCitaat
Geplaatst : 11/12/2017 10:35 pm
Ej.
 Ej.
(@ej)
Pit / Runner

Hallo Dirkie,

Je zou wellicht kunnen overwegen om over te gaan op; koken en verwarmen op diesel.
Koken op een mooi Wallas kooktoestel en de verwarrming evt. op een Webasto / Eberspächer.

Diesel vs. Gas > persoonlijk vind ik dat er veel en veel meer voordelen zitten om over te gaan op Diesel (los van het kostenplaatje)

_/)/)_/)/)/)__/)__ __/)____*__/)__

ReageerCitaat
Geplaatst : 12/12/2017 9:30 am
Dirkie
(@dirkie)
Pit / Runner

Ej,

De overweging heb ik al eerder gemaakt maar ik heb besloten om daar vooralsnog niet toe over te gaan. Punt 1 zijn er aardige kosten aan verbonden € 1.200 en dan zit het er nog niet in, m'n moeder welke dieselelectrisch kookt klaagt dat het slecht regelbaar is, hij staat aan of uit en kan niet zachter gezet worden, ook als je kooktoestel uit zet moet hij eerst volledig afkoelen voordat het weer aan kan, duurt toch ongeveer 20 min. tot een half uur.

 

ReageerCitaat
Geplaatst : 12/12/2017 9:46 pm
Share:
  
Bezig

Inloggen van Registreer aub