Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race, de langste en zwaarste professionele sportevenement ter wereld

Wat is de Volvo Ocean Race?

Sinds 1973 levert de Volvo Ocean Race de ultieme test van een team en een menselijk avontuur als geen ander.
Meer dan vier decennia heeft het een bijna mythische greep gehouden op enkele van de grootste zeilers ooit – en de editie 2017-18 neemt de teams 45.000 zeemijl rond de wereld, over vier oceanen, ontroerend zes continenten en 12 belangrijke gaststeden.

De Volvo Ocean Race wordt vaak omschreven als het langste en zwaarste professionele sportevenement ter wereld, de moeilijkste teamuitdaging van zeilen en een van de Big Three-evenementen van de sport, naast de Olympische Spelen en de America’s Cup.

Om de race echt te begrijpen, is het beter om er zo over na te denken dat de atleten die meedoen het meteen zullen herkennen. Simpel gezegd, de Volvo Ocean Race is een obsessie en veel van ’s werelds beste zeilers hebben toegewijde jaren, zelfs tientallen jaren van hun leven geprobeerd om het te winnen.

Neem Sir Peter Blake, die deelnam aan de eerste editie van wat toen de Whitbread Round the World Race was in 1973-74 en keer op keer terugkwam totdat hij uiteindelijk zijn Everest veroverde en een overweldigende overwinning behaalde met Steinlager 2 in 1989-90. Alleen dan was hij in staat om zijn aandacht volledig op andere projecten te richten.

De race zit, net als altijd, op het snijvlak van menselijk avontuur en competitie van wereldklasse. Dankzij het werk van de Onboard Reporters ingebed in elk team, krijgen fans een uniek inzicht in wat er nodig is om een ​​race te winnen die meedogenloos is in zijn eisen – teams geven alles wat ze hebben, 24 uur per dag, op zoek naar de kleine voordelen die het verschil kunnen maken.

Want vergis je niet – de concurrentie is hevig. In het huidige tijdperk van One Design Racing is de enige manier om te winnen, door harder en slimmer te zeilen dan je concurrenten. De race wordt gewonnen op het water; niet in de ontwerpfase.

Er is geen prijzengeld voor de winnaars, maar als je je naam in een van de zilveren ringen van de Volvo Ocean Race Trophy ziet etsen, is dit een prijs die niet te vergelijken is met zeilers die opgroeiden met dromen van het navolgen van de legendes van de race – heldhaftige figuren die toegewijd waren hun professionele leven najagen van de overwinning – mensen als Blake, Éric Tabarly, Conny van Rietschoten, Grant Dalton, Paul Cayard, Ian Walker.

Het concept van de race is simpel: het is een doorlopend streven naar een voorsprong op de concurrentie en de ultieme oceaanmarathon, waarbij de beste zeilers van de sport tegen elkaar worden geplaatst in de zwaarste wateren ter wereld.

Racing one-design Volvo Ocean 65s, ’s werelds beste professionele oceaanracers rijden zichzelf op om te presteren en hun concurrentie over de hele wereld te overtreffen.

Het is meedogenloos: het belang van winnen, het avontuur van het leven aan boord, het transformerende effect op de zeilers – deze combineren allemaal om de race zijn kracht en diepte te geven.

In 2017-18 is er een hernieuwde nadruk op de Zuidelijke Oceaan en een nieuwe reeks regels – het aanmoedigen van gemengde bemanningen van mannelijke en vrouwelijke zeilers en meer strategische innovatie op de renbaan.

In totaal bezochten 2,4 miljoen mensen de Race Villages in de laatste editie om een ​​eerste hand te proeven van de race. Miljoenen meer volgden de actie op onze digitale platforms en deze keer zullen fans in persoonlijk en online dichterbij komen, met een nieuw ingebeelde pitlane-ervaring in de gaststeden en meer live updates van de boot dan ooit tevoren.

Na 12 edities en een half miljoen mijl gaat het racen weer verder op 22 oktober, toen de teams uitvaren vanuit onze thuishaven Alicante.