Volvo Ocean Race Boat, geen plaats voor angsthazen …

Volvo Ocean Race Boat
Volvo Ocean Race Boat

De rollen van de 16 bemanningsleden aan boord van een Volvo Ocean Race Boat.


Schipper

Ultieme verantwoordelijkheid voor de veiligheid en prestaties van een boot, evenals het publieke gezicht van het team uit. Gepositioneerd in het achterboord en wordt meestal dubbel als stuurman, tacticus of strateeg. Een leider en een motivator die de beste prestaties van zijn bemanning krijgt terwijl hij kalm blijft.


Tacticus

Verantwoordelijk voor het positioneren van de boot op de baan, rekening houdend met wind, getijden, zeeomstandigheden en de staat van de race. Trekt op input van de bemanning, strateeg en navigator en moet impliciet vertrouwen hebben van de roerganger, vooral tijdens de hectische pre-start. Het is een belangrijke rol en de tacticus fungeert als de ogen van de boot.


Navigator

Verantwoordelijk voor alle elektronische instrumenten aan boord, die informatie verschaffen over de omstandigheden, bootprestaties en meteorologische input, vaak maanden voor het evenement verzameld.


Roerganger

Concentreert zich op het zo snel mogelijk besturen van de boot. Neemt input van tacticus, navigator en trimmers. Vaak opgesplitst in twee rollen met een speciaal voorstartroer, die het roer overneemt. Tijdens de pre-start (vijf minuten vóór het kanon) is de stuurman van cruciaal belang in het jockeying voor positie om de best mogelijke positie voor het overschrijden van de lijn te verzekeren.


Strateeg

Een diverse rol. Een belangrijk lid van de achterbank die voortdurend op zoek is naar veranderingen in windrichting of kracht. De strateeg helpt ook bij het trimmen van het grootzeil door de grootzeilreiziger te bedienen, met behulp van de achterlier achter de wielen. En hij fungeert als een extra paar handen tijdens manoeuvres. Op een boot met twee stuurmannen kan het voorstartroer de strateeg eenmaal worden.


Mainsheet trimmer

Bepaalt waarmee de vorm van het grootzeil is ingesteld om de prestaties te maximaliseren. Houdt rekening met voorwaarden, de oppositie en wat het roer probeert te bereiken. Moet een goede kennis hebben van zeilen en platforms. Werkt nauw samen met de rest.


Genua / Headsail trimmer

Instellen en regelen van voorzeilen met vellen en hydrauliek om de vorm van het zeil in te stellen. Twee posities op de boot – bakboord of stuurboord, of tegen de wind in en tegen de wind in. Tegen de wind is hij verantwoordelijk voor de genua, met de wind mee de spinnaker.


Geen zeil kan worden getrimd of gehesen zonder een lier te gebruiken op deze Volvo Ocean Race Boat.

Achterlieren : trimt grootzeil en helpt met hardlopers (draad die de mast ophoudt – moet bij elke tack van links naar rechts worden verwisseld).

 • Middenlieren : helpt bij het grootzeil en is verantwoordelijk voor de stroomrichting naar lieren met behulp van knoppen op de vloer. Zorgt ook voor voldoende mankracht op elke lier wanneer nodig.
 • Primaire lieren (twee) : gebruik voorste paar handgrepen voor genua en spinnaker en hijszeilen. De lieren moeten erg fit en sterk zijn – overstag en gybing vereisen grote uitbarstingen van energie om het zeil van de ene naar de andere kant over te brengen.

 • Pit / Runner

 • Een split-job – tegen de wind in en vooraf start hij de renner. Dit heeft een effect op de vorm en prestaties van het zeil en vereist constant trimmen. Een fout in de timing wanneer de loper wordt afgezet, kan de mast naar beneden brengen. Downwind, hij springt in de put en assisteert de voorkant van de boot met het hijsen en besturen van zeilen.

 • De centrale man

 • Neemt een centrale positie in en bestuurt vallen, die zeilen hijsen en laten vallen. Zorgt voor een koppeling tussen de achterbank en de voorkant van de boot. Heeft tactisch bewustzijn nodig en waardering voor andere rollen.

 • Mastman

 • Werkt mee om de zeilen te hijsen en te laten vallen en de spinnakerpaal benedenwinds te regelen, en deze tijdens gybes heen en weer te wisselen. Tegen de wind in, werkt hij met de primaire lieren, het trimmen en overstag gaan van de genua. Tijdens de pre-start helpt hij met het grootzeil.

 • Mid bowman / Sewerman

 • Organiseert zeilen beneden, inclusief het opnieuw inpakken van spinnakers. Moet anticiperen op welk zeil nodig zal zijn en heeft de kracht om het alleen te sjouwen. Aan dek, werkt met de oa. de, mastman om de zeilen te hijsen en te laten vallen en helpt bij spinnaker paal tijdens gybes.

 • Bowman

 • Heeft alle actierollen bij het hijsen, laten vallen en besturen van de voorzeilen. Als hij rent, verwisselt hij de zeil aan het einde van de spinnakerboom. Vaak moet hij naar het uiteinde van de paal klimmen of hij wordt op de mast gehesen om vellen en vallen te organiseren. Werkt ook als de ogen aan de voorkant van de boot, het beoordelen van afstanden, vooral waardevol tijdens de pre-start. Moet behendig, met zekerheid voet aan de grond hebben en mag niet lijden aan zeeziekte.

Praat mee over de Volvo Ocean Race Boat op het ZeilForum

Zeilmaatje

Zeilmaatje Support Team. Wij ondersteunen graag dat er meer wordt gezeild in Nederland en België! ➜ Tips and Tricks : https://zeilmaatje.nl/zeilforum/mededelingen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.